Site Logosu
4857 sayılı iş kanunu Ücret kesme cezası
Haber Görseli
4857 sayılı iş kanunu Ücret kesme cezası

Paylaşım Tarihi: 06/09/2024

Kategori: 4857 Sayılı iş Kanunu

Kullanıcı Profili
Sürekli işçi Bilgi
Puan: 4616
4857 sayılı iş kanunu Ücret kesme cezası

4857 sayılı iş kanunu Ücret kesme cezası

Madde 38 

İşveren toplu sözleşme veya iş sözleşmelerinde göstermiş olan sebepler dışında işçiye ücret kesme cezası veremez.

İşçi ücretlerinden ceza olarak yapılacak kesintilerin işçiye derhal sebepleri ile beraber bildirilmesi gerekir. İşçi ücretlerinden bu yolda yapılacak kesintiler bir ayda 2 gündelikten veya parça başına yahut yapılan iş miktarına göre verilen ücretlerde işçinin 2 günlük kazancından fazla olamaz.

Bu paralar işçilerin eğitimi ve sosyal hizmetleri için kullanılıp harcanmak üzere çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanlığı hesabına bakanlıkça belirtilecek Türkiye'de kurulu bulunan ve mevduat kabul etme yetkisini haiz bankalardan birine, kesildiği tarihten itibaren bir ay içinde yatırılır. Her iş veren iş yerinde bu paraların ayrı bir hesabını tutmaya mecburdur. Birikmiş bulunan ceza paralarının nerelere ve ne kadar verileceği çalışma ve Sosyal güvenlik bakanının başkanlık edeceği ve işçi temsilcilerinin de katılacağı bir kurul tarafından karara bağlanır.

Bu kurulun kimlerden teşekkür edeceği, nasıl ve hangi esaslara göre çalışacağı çıkarılacak bir yönetmelikte gösterilir.

4d daimi işçi statüsünde çalışan işçilerin öncelikle toplu iş sözleşmeleri ve hükümleri uygulanır. Eğer toplu iş sözleşmelerinde disiplin kurulu maddelerinde ücret kesme cezası ile alakalı bir madde yoksa iş kanunu hükümleri uygulanır.

Yorum yapabilmek için lütfen oturum açın.

Kullanıcı Yorumları

Henüz yorum yapılmamış.