Site Logosu
Yıllık ücretli izin yönetmeliği 4857 sayılı iş kanunu
Haber Görseli
Yıllık ücretli izin yönetmeliği 4857 sayılı iş kanunu

Paylaşım Tarihi: 08/09/2024

Kategori: 4857 Sayılı iş Kanunu

Kullanıcı Profili
Sürekli işçi Bilgi
Puan: 4616
Yıllık ücretli izin yönetmeliği 4857 sayılı iş kanunu

Yıllık ücretli izin yönetmeliği 4857 sayılı iş Kanunu

4857 sayılı iş kanunu hükümleri 4D Daimi işçi statüsünde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin hakkında aradıkları herşey aşağıda sıralanmıştır.


Madde 4 - iş kanununun 53 maddesinin 1 fıkrası ile 54 maddesindeki esaslar ve 55 maddesindeki durumlar göz önünde tutularak her işçinin yıllık ücretli izne hak kazandığı tarih bu yönetmeliğin 20 maddesinde sözü geçen yıllık ücretli izin kayıt belgesine yazılır.

 Yıllık izin süresinin ve izni hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçinin aynı işverene ait iş yerlerinde çalıştığı süreler birleştirilir. Şu kadar ki, bir işverenin Bu kanun kapsamına giren iş yerinde çalışmakta olan işçilerin aynı işverenin iş yerlerinde bu kanunun kapsamına girmeksizin geçilmiş bulundukları sürelerde hesaba katılır.

Aynı bakanlığa bağlı iş yerleri ile aynı bakanlığa bağlı tüzel kişilerin iş yerlerinde geçen süreler ve kamu iktisadi teşebbüsleri yahut özel kanun veya özel kanun da verilmiş yetkiye dayanılarak kurulan banka ve kuruluşlar veya bunlara bağlı iş yerlerinde geçen sürelerde, işçinin yıllık ücretli izin hakkının hesaplanmasında birleştirilerek göz önünde bulundurulur.

İzin kullanma dönemleri

Madde 5 - işveren veya işveren vekilleri, bu yönetmeliğin 15 maddesinde belirtilen izin kurulu veya 18 maddeye dayanılarak bunun yerine geçenlere danışmak suretiyle iş yerinde yürütülen işlerin nitelik ve özelliklerine göre, yıllık ücretli izinlerin, her yılın belli bir döneminde veya dönemlerinde verileceğini tayin edebilir. Bu iş yerinde ilan eder.

Yıllık ücretli izin uygulanması

Madde 6- yıllık ücretli izin işveren tarafından bölünemez.

Bu iznin 53. maddede gösterilen süreler içinde işveren tarafından sürekli bir şekilde verilmesi zorunludur.

Ancak, 53 maddede öngörülen izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü 10 günden aşağı olmak üzere bölümler halinde kullanılabilir.

İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez.

Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.

Yıllık ücretli izinleri iş yerinin urulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara İslam'da bulunmaları ve bu hususu belgelenmeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam 4 güne kadar ücretsiz yol izini vermek zorundadır.

İşveren tarafından iş sözleşmesinin feshedilmesi halinde iş kanununun 17 maddesinde belirtilen bildirim süresi ile 27 maddesi gereğince işçiye verilmesi zorunlu yeni iş arama izinleri, yıllık ücretli izin süreleri ile iç içe giremez.

İşveren iş yerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izinlerini gösterir izin kağıdı belgesi tutmak zorundadır.

Alt işveren işçilerinden, alt işvereni değiştiği halde aynı iş yerinde çalışmaya devam eden yıllık ücretli izin süresi, aynı iş yerinde çalıştıkları süreler dikkate alınarak hesaplanır.

Asıl işveren, alt işveren tarafından çalıştırılan işçilerin hak kazandıkları yıllık ücretli izin sürelerinin kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmek ve ilgili yıl içinde kullanılmasını sağlamakla, alt işveren ise tutmak zorunda olduğu izin kayıt belgesinin bir örneğini asıl işverene vermekle yükümlüdür.


İzin isteğinin zamanı

Madde 7 - işçi yukarıdaki maddelere göre hak ettiği yıllık ücretli iznini, kullanmak istediği zaman en az bir ay önce işverene yazılı olarak bildirir.

İşveren veya işveren vekilleri, bu istekleri yönetmeliğin 15 maddesinde sözü geçen izin kuruluna veya 18 maddesinde belirtilen kişilere bildirir.


İzin isteği ve verilmesi

Madde 8- işçi yıllık izin isteminde, adını soyadını, varsa sicil numarasını, iznini hangi tarihler arasında kullanmak istediğini ve ücretsiz yol izni isteyip istemediğini yazar.

İzin kurulu veya işveren, işçinin istediği izin kullanma tarihi ile bağlı değildir.

Ancak, izin sırası ve nöbetleşmesini göstermek üzere söz konusu kurulca düzenlenecek çizelgeler işçinin talebi ve iş durumu dikkate alınarak hazırlanır.

Aynı tarihe rastlayan izin isteklerinde; iş yerindeki kıdem ve Bir önceki yıl iznini kullandığı tarih dikkate alınarak öncelikler belirlenir.

Yol izni alanlar bu süreyi kullanmadan işe dönerlerse işveren bunları anılan sürenin bitiminden önce işe başlatmayabilir.


İzin süresinin tespiti

Madde 9- işçinin izin süresi, iznini hak ettiği tarihteki hizmet süresine ve 4857 sayılı kanunun 15 maddesine göre belirlenir.

İş yerinde işe başladığı günden itibaren deneme süresi de içinde olmak üzere en az 1 yıl çalışmış olan işçileri yıllık ücretli izin verilir yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez.

İşlere verecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi

A bir yıldan 5 yıla kadar 5 yıl dahil olanlara 14 günden

B 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 günden

C 15 yıl dahil ve daha fazla olanlara 26 günden az olamaz.

Yeraltı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri 4'er gün artırılarak uygulanır.

Ancak, 18 ve daha küçük yaştaki işçilere 50 ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamaz.


Toplu izin

Madde 10- işveren veya işveren vekili nisan ayı başı ile Ekim ayı sonu arasındaki süre içinde, işçilerin tümünü veya bir kısmını kapsayan toplu izin uygulayabilir.

Bu uygulamaya gidildiğinde, izin kurulu izin çizelgelerini, toplu izne çıkacak işçiler aynı zamanda izne başlayacak ve kanunun 53. maddesindeki izin sürelerine ve yol izni isteklerine göre her işçinin izin süresinin bitimini gösterecek biçimde düzenler ve ilan eder.

Toplu izin dönemleri, Bu dönemlerde henüz yıllık ücretli izin hakkını kazanmayan işçileri de kapsayacak şekilde belirlenebilir. Şu kadar ki, ertesi yıl veya yıllarda bu toplu izin yönteminin uygulanmaması halinde, bu durumda olanların gelecek yıl ücretli iznini hak kazanacakları tarih, genel esaslara göre belirlenir.


Toplu izin uygulaması dışında tutulacak işçiler

Madde 11 - toplu izin uygulanması halinde işveren veya işveren vekili, iş yerinin korunması, iş yerindeki araç, gereç, donatım veya makinelerin bakımı, hazırlanması, temizlenmesi veya güvenliğinin sağlanması gibi zorunlu durumlar için yeter sayıda işçiyi toplu için dışında tutabilir.

Bu durumda olanların yıllık izinleri toplu izin döneminden önce veya sonra diledikleri tarihte verilir.


Mevsimlik veya kampanya işlerinde yıllık ücretli izin

Madde 12 - iş kanununun 53 maddesinin 3 fıkrasında sözü geçen ve nitelikleri yönünden bir yıldan az süren mevsim veya kampanya işlerinin yürütüldüğü iş yerlerinde devamlı olarak çalışan işçilerin yıllık ücretli izinleri hakkında bu yönetmelik hükümleri uygulanır.


Kısmi süreli ve çağrı üzerine çalışmalarda yıllık ücretli izin

Madde 13- kısmi süreli ya da çağrı üzerine iş sözleşmesi ile çalışanlar yıllık ücretli izin hakkından tam süreli çalışanlar gibi yararlanır ve farklı işleme tabi tutulamaz.

Kısmi süreli ya da çağrı üzerine iş sözleşmesi ile çalışanlar iş sözleşmeleri devam ettiği sürece her yıl için hak ettikleri izinleri, bir sonraki yıl izin süresi içine isabet eden kısmi süreli iş günlerinde çalışmayarak kullanır.

Yukarıdaki esaslara göre izni hak kazanan kısmi süreli ya da çağrı üzerine çalışan işçilerle tam süreli çalışan işçiler arasında yıllık izin süreleri ve izin ücretleri konularında bir ayrım yapılamaz.


Geçici iş ilişkisi ile çalışan işçilerin yıllık ücretli izinleri

Madde 14 - geçici iş ilişkisi ile çalışan işçilerin yıllık ücretli izinleri hakkında, geçici iş sözleşmesinde aksi belirtilmediği takdirde bir gün bu yönetmelik hükümleri uygulanır.


İzin kurullarının oluşumu, toplantı usulü görev ve yetkileri

İzin kurulunun oluşumu

Madde 15 - işçi sayısı yüzden fazla olan iş yerlerinde işveren veya işveren vekilini temsilen bir, işçileri temsilen iki kişi olmak üzere toplam 3 kişiden oluşan izin kurulu kurulur.

Kurula iş veren temsilcisi başkanlık eder. Kurulum başkanı dışında kalan işçi üyeleri ve yedekleri iş yerinde varsa, iş yeri sendika temsilcileri tarafından seçilir.

Sendika temsilcileri seçilmemiş iş yerinde izin kurulunun işçi üyeleri ve yedekleri, işyerindeki işçilerin yarıdan bir fazlasının katılacağı bir toplantıda açık oyla seçilir.

İzin kurulu başkanı ile üye ve yedekleri iş yerinde işveren tarafından ilan edilir. Asil üyelerin yokluğunda yedeklerin biri başkanın çağrısı üzerine toplantıya katılabilir.

Herhangi bir nedenle eksilen üye ve yedekler aynı şekilde tamamlanır. İzin kurulu üyelerinin seçimi 2 yılda bir yapılır. Yeni izin kurulu üyeleri seçilinceye kadar eski kurul üyeleri görevine devam eder.

Bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sonra yeni açılacak iş yerlerinde seçim, iş yerlerinin faaliyete geçtiği tarih takip eden bir yıl içerisinde yapılır.


İzin kurulunun görev ve yetkileri

Madde 16 - izin kurulunun görev ve yetkileri şunlardır:

A işçiler tarafından verilip işveren veya işveren vekili tarafından izin kuruluna iletilen izin isteklerine göre hazırlayacağı izin çizelgelerini işverenin onayına sunmak

B izin çizelgelerini: işçilerin kıdemlerini, izni belirli bir dönemde kullanmak bakımından içinde bulundukları zorunluluk veya engellerini, bir gün işin aksamadan yürütülmesini ve işçi sayısını göz önünde bulundurarak hazırlamak.

C işçilerin yıllık izin hakları ile ilgili dilek ve şikayetlerini inceleyerek sonucunu işverene ve ilgili işçiye bildirmek

D Her yıl ücretli izinlerin daha yararlı geçirilebilmesi için kamplar ve geceler düzenlemek, bu konuda alınması mümkün olan tedbirleri araştırmak ve işverene tekliflerde bulunmak.

İzin kurulunun çalışmaları için gerekli yer, eleman, araç ve gereçler işveren tarafından sağlanır.


İzin kurulunun toplantıları

Madde 17 - izin kurulu kendisine yüklenen görevleri yerine getirmek üzere yıllık izin çizelgelerinin hazırlanması sırasında ve gerektikçe başkanın çağrısı ile iş saatleri içerisinde toplanır. Toplantılarda alınan kararlar ve yapılan işler izin kurulu karar defterine yazılarak imzalanır


İzin kurulu bulunması zorunlu olmayan iş yerleri

Madde 18 - işçi sayısı yüzden az olan iş yerlerinde: izin kurulunun görevleri, işveren veya işveren vekili veya bunların görevlendireceği bir kişi ile işçilerin kendi aralarında seçecekleri bir temsilci tarafından yerine getirilir.


Yıllık izin çizelgelerinin hazırlanması ve ilanı

Madde 19- izin kurulunca hazırlanıp ilan edilecek çizelgede işçinin:

A adı soyadı B sicil numarası c ise giriş tarihi d yıllık izni hak kazandığı tarih e iş yerindeki çalışma süresi f izin günleri sayısı g yol izni günleri sayısı h iznin başlama tarihi ı iznin sona ereceği tarih belirtilir.


Yıllık ücretli izinlere ilişkin işverenin yükümlülükleri

Yıllık izin kaydı

Madde 20 - işveren: çalıştırdığı işçilerin izin durumlarını gösteren, örneği bu yönetmeliğe ekli yıllık izin kayıt belgesini tutmak zorundadır.

İşveren, her işçinin yıllık izin durumunu aynı esaslara göre düzenleyeceği izin defteri veya kartoteks sistemi ile de takip edebilir.


Ücretin ödenmesi

Madde 21 - izin ücretinin belirlenmesinde: fazla çalışma karşılığı alınacak ücretler, primler, sosyal yardımlar ve iş yerinin devamlı işçisi olup, normal saatler dışında hazırlama, tamamlama, temizleme işlerinde çalışan işçilerin bu işler için aldıkları ücretler hesaba katılamaz.

İşveren veya işveren vekili, yıllık ücretli iznini kullanan her işçiye izin dönemine ilişkin ücreti ile ödenmesi Bu döneme rastlayan diğer ücret ve ücret niteliğindeki haklarını izine başlamadan önce peşin olarak vermek veya avans olarak ödemek zorundadır.

Yüzde usulünün uygulandığı yerlerde izin ücreti yüzdelerden toplanan para dışında işveren tarafından ödenir.

Yıllık ücretli izin süresine rastlayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücretleri ayrıca ödenir.

Kısmi süreli ve çağrı üzerine çalışanlara: izin dönemine rastlayan çalışması gereken sürelere ilişkin ücretleri, yıllık izin ücreti olarak ödenir.


DEVAMI 


Yorum yapabilmek için lütfen oturum açın.

Kullanıcı Yorumları
Kullanıcı Profili

Beste Özel

16/09/2024 20:54

Puan: 86

Yorum: Ücretsiz izinde rapor alırsak ücretsiz izin bozulur mu ?