Site Logosu
Temizlik Personeli Görev Tanımı
Haber Görseli
Temizlik Personeli Görev Tanımı

Paylaşım Tarihi: 08/09/2024

Kategori: işçi Hakları

Kullanıcı Profili
Sürekli işçi Bilgi
Puan: 4616
Temizlik Personeli Görev Tanımı

Temizlik Personeli Görev Tanımı 

4D Sürekli işçi Temizlik elemanı olarak çalışan personelin sağlık bakanlığı tarafından belirtilen görev tanımı. Genel esaslar doğrultusunda işverenden sizlerde görev tanımınızı dilekçe ile talep edip bu usüller doğrultusunda görev ve mevzuatınıza uygun çalışabilirsiniz.

TEMİZLİK HİZMETİ ELEMANI GÖREV TANIMI

Risk Düzeyi Hastane Bölümü Uygun Temizlik

Yüksek riskli alanlar

Ameliyathaneler, yoğun bakımlar, yenidoğan yoğun bakım, izolasyon odaları, hemodiyaliz ünitesi, sterilizasyon ünitesi Temizlik + dezenfeksiyon

Orta riskli alanlar

Günlük kullanım alanları, genel klinikler(banyo ve tuvaletler dahil), acil servis, mutfak, laboratuarlar, radyoloji, halka açık işlek bölümler, poliklinikler, eczane, tedavi odaları, bekleme odaları, morg ve diğer iç alanlar (banyo, koridor, asansör, toplantı odası, büro ve personel odaları, yükleme- boşaltma odaları) Temizlik

Düşük riskli alanlar

İdari Kurum ve Bölümler bu alanda yer almakta olup;(Hemşire ve doktor dinlenme odaları(banyo ve tuvaletler dahil), idari alanlar ve eklentileri (Arşiv, teknik servis, çevre alanlar ve bu alanlardaki iç bölümler (balkon, tuvalet, koridor, yollar, bahçe bölümleri, asansör,

depo, toplantı odası, bürolar) Temizlik 


1.Temel İlkeler 

Her bölümün temizliği o bölümde çalışan temizlik personeli tarafından yapılır. Temizlik hareketlilik başlamadan önce yapılır. Temizlik personeli, temizlik sırasında mutlaka eldiven kullanır. Temizliğe başlamadan önce ve temizlik bitiminde eller yıkanır. Gerekli görülen durumlarda beklenmeden temizlik yapılır. Yüzeylerde kan ve vücut sıvıları ile kirlenme var ise temizliğe ek olarak dezenfeksiyon yapılır. Kirli çamaşır arabaları günde en az bir kez temizlenip ve dezenfekte edilir. 

Temizlikten önce kat arabasında gerekli tüm temizlik malzemelerinin bulunup bulunmadığı kontrol edilir (Kuru temizlik mopları ,sıvı deterjan, ovma amaçlı temizlik maddesi, yeterli miktarda temiz sarı, kırmızı ve mavi temizlik bezleri, tuvalet fırçası, çekçek, faraş, kova, eldiven vb. bulundurulur.) 

Temizlik her zaman temiz alandan kirli alana doğru yapılır. 

Personelin yaptığı temizlik işleri, Sorumlular tarafından takip edilir. 


2.Yöntem 

Islak temizlik yöntemi kullanılır, kesinlikle kuru süpürme ve silkeleme yapılmaz. 

Toz kalkmasına neden olacak toz alma yöntemlerinden kaçınılır. 

Tüy bırakmayan temizlik bezleri tercih edilir, bez ve kova renkleri kullanım alanına göre belirlenir. 

Paspas ilk kez kullanılıyor ise sıcak su ve deterjan ile çamaşır makinesinde yıkanarak havlarından arındırılır. Kirli bezle temizliğe devam edilmez, sık sık bez değiştirilir. 

Kuru süpürme ve bakım amaçlı moplama esnasında mop önünde kontrol edilemeyecek kadar fazla kir / materyal birikimi var ise çekçek ve faraş ile alınır. 

Paspas S şeklinde hareket ettirilir, zeminden mümkün olduğunca uzaklaştırılmadan temizlik yapılır. 

Her günün başında paspas ve bez fırçaları kurusu ile değiştirilir. 

Kirli mop ile temizlik yapılmaz, kirlenen moplar sıcak su ve deterjanla varsa çamaşır makinasında yıkanır, kurutularak saklanır 

Saçaklı mop kullanımında zemin ıslak bırakılmaz, kuru mop ile kurulama işlemi yapılır, kirlenme, kayma ve düşmeleri önlemek için uyarı levhaları konulur. 

 Paspas ile temizlikte çift kova metodu kullanılır. Kovalar iki farklı renkte olup, mavi kovada temiz deterjanlı su, diğerinde ise paspası durulamak için diğerinin 1/4'ü kadar duru su olur. Belirli bır alan paspaslandıktan sonra kırmızı kovada paspasın kiri durulanıp, kırmızı tarafa paspasın suyu sıkılır, sonra mavı kovadakı suda ıslatılır ve yıne kırmızı tarafa paspasın suyu sıkılır, bu şekilde işleme devam edilir. 

Gün içinde kullanılan tüm paspaslar, gün sonunda sıcak su ve deterjanla çamaşır makınesinde yıkanıp kurutulduktan sonra tekrar kullanılır. 

Paspasların çamaşır makinesinde yıkanma imkanı yok ise, gün sonunda paspaslar 1/100 oranında hazırlanan çamaşır suyunda 15-20 dk bekletilir, durulanıp, kurumaya bırakılır. Çok miktarda kan ve vücut sıvısı dökülen alanın temizliğinden sonra paspas başlıkları değiştirilir.

Temizlik işlemi bittiğinde temizlik malzemeleri yıkanır ve kuru şekilde saklanır.

Temizlik malzemeleri kova içinde ve ıslak bırakılmamalıdır. 

1/100'lük Çamaşır Suyunun Hazırlanışı 

Yüzey dezenfektanı olarak 1/100'lük çamaşır suyu hazırlanır (99 ölçek su, 1 ölçek çamaşır suyu) 

20 LİTRE SUYA 1 PET BARDAK ÇAMAŞIR SUYU KONULUR. 

1/1O'luk Çamaşır Suyunun Hazırlanması 

Kan ve vücut sıvılarının temas ettiği yüzeylerin temizliğinde 1/10'luk çamaşır suyu hazırlanır (1ölçek çamaşır suyu, 9 ölçek su ) 

1,5 LİTRELİK PET ŞİŞEYE 1,5 ÇAY BARDAĞI ÇAMAŞIR SUYU KALAN KISMA SU KONULARAK HAZIRLANIR 


3. Eşya ve Yüzey Temizliğinde Bez ve Eldivenlerin Kullanım Alanlarına Göre Renkleri 

Kırmızı temizlik bezi; Tuvalet temizlığı

 Sarı Bez; Islak alanların temizliği 

Beyas veya mayi bez; Kuru alanların temizliği 


4. Malzemelerin Kullanım Alanı ve Temizliği

 Malzeme Sıklık; Günde en az iki kez

 PASPASLAR 

Kırmızı saplı paspas: Wc ve banyolarda 

Mavi saplı paspas: Hemşire Günde en az odalarında ve idare katında 2 kez 

Gri saplı paspas: Kondor ve hasta odalarında 

Kırmızı eldiven. Tuvalet temizliği

Mavi eldiven: Evsel çöp toplanması 

Sarı eldiven; Genel temizlik 

Paspas kovaları Günde 2 kez Deterjanla yıkanır, su ile çalkalanır ve ters çevrilerek kurutulur 

Yöntem; Sıcak su ve çamaşır suyu (1/100) ile dezenfekte edilir. Varsa Çamaşır makinesinde gün sonunda yıkanır. Kuru tutulur. 2 ayda bır değiştirilir. 



DEVAMI


Yorum yapabilmek için lütfen oturum açın.

Kullanıcı Yorumları

Henüz yorum yapılmamış.